Stel, je hebt een mooie stem. Dan wil je jezelf misschien bij een stemmenbureau aanmelden om op deze wijze meer voice-over werk te kunnen genereren. Logisch op zich, want je zal niet de eerste zijn die denkt dat het inspreken van bedrijfsfilms en commercials een lucratieve bijbaan is voor een voice-over freelancer. De waarheid is, dat het ook leuk is, maar vooral voor een select groepje stemacteurs.

Nederlandse stemmenbureaus & voice-overs

Hoe zit dat? Nederlandse stemmenbureaus zijn zeer selectief met het toelaten van nieuwe Nederlandse voice-overs, omdat ze geen risico willen lopen. One Media staat bekend om zijn frisse exclusieve stemmen, maar voegt soms ook nieuwe stemmen toe. Zij moeten als stemmenbureau echt overtuigd zijn dat hun klanten voice over werk hebben voor nieuwe stemmen. Want voice-overs zonder werk is helemaal vervelend.

Lagere voiceover tarieven tegenwoordig?

Veel voice-overs zullen de periode in de jaren ’80 als een mooi voice over tijdperk herinneren. Er waren een hand vol professionele voice-overs actief in Nederland, die samen alle radiocommercials moesten inspreken. Schaarste is natuurlijk prettig bij onderhandelingen, en de tarieven voiceover lagen stukken hoger dan nu.

Vroeger waren Nederlandse stemacteurs ook vaak bekende acteurs die als voice-over gevraagd werden. Of ze hadden een bekende televisie show. Je had in die tijd niet zo heel veel radiozenders, dus je was al snel een bekende voice-over. En voor die bekendheid werd betaald met nette voice-over tarieven.

Grote Nederlandse voice-over platforms

Grote platforms voor een voice-over in Nederland zoals One Media gaan zich steeds meer toespitsen op die online zichtbaarheid, waardoor Nederlandse stemacteurs niet zelf de hele dag met digitale reclames hoeft bezig te zijn. Tegelijkertijd is er voor opdrachtgevers een veel breder en makkelijker doorzoekbaar stemmenaanbod waardoor een bedrijfsfilm steeds sneller van een goede stemacteur voorzien kan worden.