werk

In de maanden na de uitbraak van de pandemie is hybride werken de norm geworden binnen steeds meer Nederlandse organisaties. Waar werknemers voorheen zeker drie of vier dagen op kantoor werkten, kiezen zij er tegenwoordig steeds meer voor om vanuit huis aan de slag te gaan. Een logische keuze, daar zij hiermee van verschillende voordelen profiteren. Werknemers kunnen zich thuis makkelijker concentreren op taken die zij in hun eentje moeten uitvoeren en besparen al snel één tot twee uur reistijd per dag. Discussies over wie de kinderen op tijd van de opvang haalt spelen eveneens niet meer binnen gezinnen, waarvan ouders thuis kunnen werken. Het hybride werken heeft de manier waarop organisaties hun kantoor gebruiken veranderd. Een kantoor is niet langer een kantoortuin met flexwerkplekken, maar juist een plek voor brainstormsessies en bijvoorbeeld sociale evenementen. 

Hybride werken betekent niet altijd thuiswerken 

De meeste werknemers kiezen bij hybride werken voor een combinatie van werken op kantoor en vanuit huis, waarbij zij normaliter één of twee dagen op kantoor zitten. Hybride werken kent echter ook andere vormen. Denk aan een combinatie van een dag op kantoor, een dag in een werkcafé en een aantal dagen thuis. Ook het werken vanaf een vakantieadres in het buitenland kan overwogen worden. Terwijl je partner en kinderen in het zwembad liggen, werk jij nog snel een paar dagen door. De moderne IT-middelen waarover organisaties beschikken maken dit mogelijk. 

Voordelen van hybride werken voor medewerkers

Eerder werden al enkele voordelen van hybride werken genoemd. Een medewerker wordt minder snel afgeleid dan op kantoor; er komt niemand aan diens bureau staan met een paar korte vragen. Daarbij wordt veel reistijd bespaard, wat tegelijkertijd de afstand tussen de woonplaats en het kantoor minder belangrijk maakt voor werkenden. Evenals dat het besparen van reistijd bijdraagt aan het terugdringen van de CO2-uitstoot; men hoeft minder vaak de weg op met de auto. 

Balans tussen werk en privé beschermen 

Sommige mensen zullen zeggen dat hybride werken de balans tussen werk en privé makkelijker maakt; je deelt je werkdagen zelf in, afhankelijk van de behoefte van het gezin. Werk in de avond een uurtje langer door, als de kinderen om 16.00 uur van de opvang moeten worden gehaald. Anderen geven aan dat het juist lastiger geworden is om deze balans te behouden; de scheiding tussen het kantoor en je thuis is minder zichtbaar. Het kan verleidelijk zijn nog even door te werken, terwijl het tijd is om van je rust te genieten.