arbeids

Wanneer je een arbeidsdeskundig onderzoek gaat doen heb je als doel om een zieke of arbeidsongeschikte werknemer zo snel mogelijk begeleidt om weer te komen werken. Er komt veel meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt. Een arbeidsdeskundige helpt je verder. Toch moet je een aantal vragen al zelf beantwoorden. Wij helpen je verder om dat te kunnen doen om dit proces soepel te laten verlopen!

 Bepaal het doel van het arbeidsdeskundig onderzoek

Zoals gezegd doet de arbeidsdeskundige onderzoek naar het herstel van het personeelslid. Denk bijvoorbeeld aan de re-integratie van de werknemer. Als eerste is het belangrijk om het doel vast te stellen. Dit doe je door vragen te stellen als: is de werknemer geschikt voor zijn/ haar werk; kan er wat aan worden gedaan indien hij/zij ongeschikt is en kan de werknemer alsnog passend werk verrichten. Door deze vragen te beantwoorden krijg het arbeidsdeskundig onderzoek vorm.

Kan ik arbeidsdeskundig onderzoek vermijden?

In de wet staat niet expliciet om arbeidsdeskundig onderzoek te doen. Volgens de Arbowet zelf is iedere werkgever wel verplicht om onderzoek te doen naar mogelijkheden dat de werknemer kan blijven werken. Door dit niet te onderbouwen kun je in de problemen raken. Zorg er daarom voor dat je een arbeidsdeskundig onderzoek te laten doen.

Kun je arbeidsdeskundig onderzoek uitbesteden?

Een goed onderzoek kost natuurlijk erg veel tijd. Om die reden kan het slim zijn een arbeidsdeskundig onderzoek uit te besteden aan een expert. Zij kunnen je helpen om het onderzoek te doen. Wel is er een mogelijkheid om het arbeidsdeskundig onderzoek uit te stellen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan als er een situatie voorkomt dat een bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer voor ruim een jaar niet kan werken. Wel is het belangrijk om dan alsnog tijdig te beginnen met het arbeidsdeskundig onderzoek.