Heb je wel eens nagedacht over hoe de veiligheid op je werk geregeld is? Weet je hoe de vluchtplannen werken, waar de nooduitgangen zijn en waar je moet verzamelen in het geval van een evacuatie? Nee? Dan ben je niet de enige. Maar er is een simpele oplossing voor al deze vragen. Volg een BHV basiscursus voor net genoemde redenen. Er zijn echter nog veel meer redenen om een BHV basiscursus te volgen. In dit artikel gaan we een aantal van deze redenen bespreken. Lees snel verder!

Preventie

Na het volgen van een BHV basiscursus weet je niet alleen hoe je moet handelen in het geval van een noodsituatie, maar leer je nog iets veel belangrijkers. Het voorkomen van een noodsituatie. Na het volgen van een basiscursus BHV ben je bewuster van je omgeving gemaakt. Je ziet hierdoor onveilige situaties tijdig en kan hierop actie ondernemen. Het bekende gezegde luidt dan ook niet voor niks: voorkomen is beter dan genezen.

De medemens

De volgende reden om een BHV basiscursus te volgen is het feit dat je iets voor je collega’s kan betekenen. Uit onderzoek is gebleken dat altruïsme niet alleen goed is voor je medemens, maar ook voor je eigen gemoed. Twee vliegen in een klap dus! Na de basiscursus ben je in staat om bijvoorbeeld eerste hulp te kunnen bieden. Je kan verband om een wond aanbrengen, wonden afbinden en reanimeren. Dat je potentieel levensreddend bezig kan zijn, moet al genoeg reden zijn om jezelf op te geven voor de cursus.

Je carrière

Hoewel we het in de alinea hierboven over onbaatzuchtigheid hebben gehad, is deze reden wel een persoonlijke. Door een basiscursus BHV te volgen toon je betrokkenheid bij je werk aan. Niet alleen betrokkenheid, maar je toont ook verantwoordelijk in het geval van een noodsituatie. Dat zijn toch pluspunten die bij de twijfel over een eventuele promotie tussen jou en een collega als doorslaggevend voordeel gezien kunnen worden. Mensen geven nu allemaal graag de leiding aan mensen die al getoond hebben dat ze de leiding kunnen nemen en dragen.

Concluderend

Er zijn best een aantal redenen te benoemen voor het volgen van een basiscursus BHV. Maar we kunnen in ieder geval benoemen dat BHV’ers uitblinken in het voorkomen van ongelukken. Mocht er zich onverhoopt toch een noodsituatie voordoen, weet je BHV’er hoe hij of zij moet handelen. En alsof dat al niet genoeg reden is, is het volgen van een BHV basiscursus ook nog eens goed voor je carrière. Inschrijven maar!