Als er over smartengeld wordt gesproken, dan gaat het over een vergoeding die je krijgt voor het leed wat voorgekomen is uit een ongeval. Het is een uitkering en die moet betaald worden door de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Niet iedereen weet dat, en het is belangrijk dat je steun krijgt op dit gebied wanneer jij er mee te maken hebt. Gelukkig kun jij juridische hulp krijgen en ook advies, speciaal gericht aan letselschadeslachtoffers. Een goede jurist kan je bijstaan en zorgt er dan ook voor dat jij de maximale letselschadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Er wordt gehandeld uit jouw belangen en die staan altijd voorop!

Uitleg over smartengeld

Het gaat bij smartengeld over een vergoeding waar een slachtoffer recht op heeft voor onherstelbare schade. Dit noemen ze ook wel immateriële schade, het is namelijk niet tastbaar. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke pijn, belemmeringen die ontstaan zijn door je letsel, verdriet, depressie, neerslachtigheid, paniekaanvallen, een trauma, verminderde levenslust. Er kan uitgezocht worden waar jij recht op hebt, want het kan zijn dat je door een ongeluk erg veel geleden hebt en nog dagelijks de ongemakken moet ondervinden.

Letselschade en smartengeld

Als je slachtoffer bent geworden van een ongeval, en dat is (deels) veroorzaakt door de tegenpartij dan kun jij in aanmerking komen voor een smartengeldvergoeding. Er is sprake van bij een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een hondenbeet, loszittende stoeptegels, onveilige producten gebruiken, vallende objecten, ongeval in pretpark e.d., het inademen van gevaarlijke stoffen, etc. Soms laten mensen het er zomaar bij zitten, maar je hebt er echt recht op dus maak er ook werk van en schakel de juiste hulp in zodat je er niet alleen voor staat!

Indicatie smartengeld

Er is een speciale gids ontwikkeld waarbij gekeken kan worden naar de uitspraken van de Nederlandse rechters op het gebied van smartengeld. Zo kan er dus een inschatting worden gemaakt van waar je recht op hebt en wat een jurist in jouw situatie, voor jou dus, kan eisen. Maar er is meer waar naar gekeken moet worden, zoals naar jouw specifieke ongeval, letselschade en naar jouw situatie en je herstelproces na een ongeval.

Grondig onderzoek is er hoe dan ook nodig om het smartengeld te berekenen. Dit gaat over een uitgebreid onderzoek naar de persoonlijke situatie, maar ook naar het specifieke ongeval en naar de gevolgen van het ongeval voor het slachtoffer. De leeftijd van het slachtoffer speelt daarin een grote rol, maar ook de ernst van het ongeval, de aard van het letsel, de mate en invloed van littekens op iemands gemoedtoestand, maar ook de gevolgen van een ongeval en het verloop van het herstel/de revalidatie zijn hierop van invloed. Het is daarom van belang dat alles zorgvuldig bekeken en beoordeeld wordt.