Een turn key project is een type project dat zo is samengesteld zodat het direct verkocht kan worden aan elke koper als een compleet product. Het omgekeerde is een “build to order” project, waarbij een bedrijf een item bouwt volgens de exacte specificaties van de koper, of wanneer een onvolledig product wordt verkocht in de veronderstelling dat de koper het gaat voltooien.

Algemeen gebruik

Turn Key verwijst naar iets dat klaar is voor onmiddellijk gebruik. Meestal wordt dit gebruikt bij de verkoop of levering van goederen of diensten. Het woord verwijst naar het feit dat de klant bij ontvangst van het product alleen de ‘contactsleutel’ hoeft om te draaien om de oplossing in werking te stellen. Dit soort oplossingen worden bijvoorbeeld veel gebruikt in de bouw. Wanneer een aannemersbedrijf een turn key woning bouwt, dan wordt de structuur van het frame opgezet en het interieur gereed gemaakt. Alles wordt gebruiksklaar afgeleverd, tot het detailniveau van het behang en laminaat of vloerbedekking. Ook kunnen er kant en klare turn key oplossingen zijn voor productiebedrijven, bijvoorbeeld een lopende band.

Specifiek gebruik

Turn key oplossingen kunnen kant en klaar als universele oplossing worden aangeboden voor verschillende situaties, maar moeten vaak exact op maat worden gemaakt. In de bouwsector kan dit bijvoorbeeld te maken hebben met een specifiek bouwdesign. Een ander goed voorbeeld wanneer vaak op maat gemaakte turn key oplossingen nodig zijn, is bij productiebedrijven. Om de productielijn te verbeteren is het vaak nodig om de bottleneck te vergroten. In een productielijn met meerdere onderdelen houdt dit in dat het element met de laagste doorvoertijd verbeterd moet worden. Hiervoor is vaak een oplossing op maat nodig. Soms zijn specialistische bedrijven in staat om een oplossing te bedenken waar de men in eerste instantie niet op zou komen. Tijdens een dergelijk turn key project wordt onderzoek gedaan naar het probleem dat zich voordoet. Vervolgens wordt dit vergeleken met de kennis en kunde die een gespecialiseerd bedrijf in huis heeft. Bijvoorbeeld bij een turn key project van Holland Motion Group. Experts op het gebied van hydraulische en mechanische oplossingen bedenken voor de specifieke situatie een oplossing op maat.

Implementeren en in gebruik nemen

Gespecialiseerde bedrijven die turn key oplossingen op maat maken bieden meestal aan om deze in eigen beheer te implementeren. Hierdoor loopt een bedrijf zelf geen risico. Bij kant en klare oplossingen is dit vaak niet nodig. Deze kunnen meestal zonder veel aanpassingen geïmplementeerd worden. Eens een turn key oplossing geïmplementeerd is hoeft men alleen de spreekwoordelijke (of soms letterlijke) sleutel om te draaien waarna het project gereed is.