Door het coronavirus hebben behandelingen bij de tandarts een tijd lang niet door kunnen gaan. Inmiddels bieden tandartsen gelukkig weer gewoon alle behandelingen aan. Er zijn hierbij een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ga jij binnenkort naar de tandarts in Zoetermeer? Hier moet je rekening mee houden:

Een afspraak maken

Het is momenteel niet mogelijk om op de bonnefooi bij de tandarts langs te gaan. Het is noodzakelijk om eerst te bellen om een afspraak te maken. Aan de telefoon zal de assistent(e) je vragen of je gezondheidsklachten hebt en/of je tot een risicogroep behoort. Als alles in orde is kun je een afspraak maken.

Anderhalve meter

Anderhalve meter afstand geldt ook in de wachtkamer van de tandartspraktijk. Daarom is het belangrijk dat je niet te vroeg komt voor je afspraak, anders moet je buiten wachten. Bij binnenkomst zal naar alle waarschijnlijkheid nog een keer gevraagd worden of je gezondheidsklachten hebt. Sommige praktijken kiezen ervoor om van iedere patiënt de temperatuur te meten. Wanneer je ongemerkt verhoging hebt word je niet toegelaten in de praktijk. In de behandelkamer is het niet mogelijk om afstand te houden. Daarom dragen de tandarts, mondhygiënist en de assistent persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens de behandeling.

Corona én kiespijn

Heb je wel verkoudheidsklachten of een positieve coronatest? Dan word je geacht niet naar de tandartskliniek te komen. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij je behandeling niet kan wachten tot na je herstel. Heb je bijvoorbeeld last van hevige kiespijn én een loopneus, dan wordt een plan op maat gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld een coronatest doen om uit te sluiten dat je besmet bent met het virus. Als je inderdaad besmet bent en een behandeling kan niet wachten, dan wordt er in bepaalde situaties een behandeling uitgevoerd in extra beschermende kleding op een aparte locatie of tijdstip zonder andere patiënten.

De reguliere maatregelen

Naast alle speciale afspraken voor de mondzorg blijven ook de andere simpele regels van toepassing. Schud geen handen. Was je handen regelmatig met zeep of een desinfecterende gel. Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Nies of hoest in je elle boog en gebruik papieren zakdoekjes.