Ergonomie wordt gedefinieerd als de wetenschappelijke studie die de relatie tussen mens en machine onderzoekt, met als doel het ideale evenwicht tussen veiligheid en efficiëntie, evenals de manier waarop het ene aspect direct reflecteert op het andere. Het mechanische gedeelte kan, zonder de betekenis ervan te veranderen, worden vervangen door de term “werk”.

Vandaag de dag is ergonomie niet alleen in machines vertegenwoordigd, maar ook in meubels die in het dagelijks leven worden gebruikt, een stoel met design en comfort is een goed voorbeeld van deze constatering.

In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken en voordelen van het ergonomische meubelstuk besproken.

Voorbij comfort, gezondheid

De meest precieze beschrijving van dit alternatief van meubilair is in de eerste plaats gericht op de aanpassing van de werknemers aan het verrichte werk, ongeacht de sector.

De ontwikkeling van artefacten die meer comfort bieden aan de bedrijfsomgeving omvat uiteraard de productie van ergonomische meubelen. Zelfs de implementatie van deze items is een van de belangrijkste externe factoren die de productieve prestaties van professionals kunnen veranderen.

De objecten handelen echter niet alleen in comfort. Door hun geplande configuratie, ondersteund door technisch-wetenschappelijke analyses, zijn ze in staat om de ontwikkeling van chronische ziekten te voorkomen.

Inrichting van het ergonomische kantoor

Tafel

Werktafels moeten voldoende oppervlakken hebben om het werkmateriaal te kunnen verwerken. Een medewerker die slechts één notebook gebruikt, heeft niet dezelfde ruimte nodig als een andere die een computer, printer, notebooks en mappen bedient.

Afgeronde en ovale formaten zijn goede mogelijkheden om vergaderruimtes samen te stellen, want naast het gemak van het plaatsen van de stoelen is het contact directer en dynamischer. Het L-vormig formaat biedt op zijn beurt meer praktische mogelijkheden, vooral voor degenen die een bank nodig hebben om hun activiteiten uit te voeren.

De traditionele rechthoekige tafels zijn eenvoudig in te passen in bijna alle configuraties. Een ideale tafel is 74 cm van de vloer, en de afmetingen dienen een standaard computer te omvatten, de afmetingen dienen minimaal 50 x 80 cm te zijn.

Stoel

Als onderdeel van het vorige item zijn stoelen fundamenteel in de ergonomie. Dit meubilair is afhankelijk van het werk dat door elke werknemer wordt uitgevoerd. Zo zijn bijvoorbeeld stoelen met verstelbare armleuningen geschikt voor mensen die veel tijd besteden aan het bedienen van de computer.

In het algemeen moeten ergonomische stoelen een hoogteverstelling en een steun voor de zuil bevatten. Bovendien zijn zittingen met afgeronde hoeken ideaal omdat ze de gewichtsverdeling en de bloedsomloop vergemakkelijken.

5-voets wielen, stabiliteit, goed gestoffeerde bekleding en, indien mogelijk, schokdempers zijn de principes van een ergonomische stoel.

Opslag

De kasten, rekken en schappen zijn onmisbaar voor het georganiseerde uiterlijk van het kantoor. Of het nu gaat om de opslag van documenten, ondersteunend materiaal of apparatuur, de opslag moet voldoen aan optimalisatiestandaarden.

Privékasten en -laden zijn een grote investering voor de opslag van privéspullen. Materialen hoeven dus niet altijd bij de hand te zijn of over het kantoor verspreid te worden.

Bron: Ecommercewebshops.nl