7 tips voor een optimale concentratie- rechtenvrij

Wist jij dat na elke verstoring of afleiding van je werk, het brein 15 minuten nodig heeft voordat je weer gefocust bent op je werk?! Door een slechte concentratie gaat je productiviteit omlaag en is de kans op het maken van fouten groter. Omdat er nog nooit zoveel prikkels zijn in de tijd van nu, is het normaal dat mensen niet altijd een goede concentratie hebben. Wij gaan je met 7 tips helpen om je concentratie weer omhoog te krijgen!

 

Tip 1: Maak je werkplek overzichtelijk

Door het opruimen van je werkplek creëer je rust in je hoofd, waardoor het brein zich niet kan focussen op onnodige rommel.

 

Tip 2: Maak een planning

Teveel sticky notes, e-mails of telefoontjes? Zorg ervoor dat je hier structuur in brengt door alles op één gezamenlijke plek in te plannen en te prioriteren. Zet alles in een overzicht van hoogste prioriteit naar laagste prioriteit. Op die manier hoeft je brein in ieder geval niet meer na te denken over wat je als volgende taak moet doen, maar heb je dit al in een handig overzicht staan!

 

Tip 3: Doe aan monotasken in plaats van multitasken

Werk niet aan twee of meer verschillende werkzaamheden. Dit is namelijk ontzettend vermoeiend voor je brein, waardoor je aan het einde van de dag geen energie meer over hebt voor andere werkzaamheden! Focus je dus op één taak om de efficiëntie optimaal te houden.

 

Tip 4: Train je hersenen

Als je merkt dat je je moeilijk kan concentreren ben je waarschijnlijk een beelddenker. Je kunt je concentratie verbeteren door je hersenen te trainen, hiervoor zijn “brain games” ontwikkeld. Bijvoorbeeld strategische spellen waar je lang je focus op moet houden!

 

Tip 5: Plan tussendoor tijd voor jezelf

Het is onmogelijk om 8 uur lang productief te zijn zonder enige tijd in te lassen voor jezelf. Gun jezelf daarom een moment van rust op een drukke werkdag, dit hoeven maar 5 minuten in het uur te zijn! Ontdek hierin zelf hoe je deze vijf minuten wil vullen. Voor sommige mensen helpt het om even een rondje te lopen of haal voor je afdeling wat te drinken (zo maak je ook je collega’s blij!).

 

Tip 6: Vermijd afleiding

Dit sluit ook aan op het overzichtelijk maken van je werkplek, maar er is meer! Denk bijvoorbeeld aan geluid om je heen, je telefoon waarop je meldingen ontvangt of bewegende beelden van buiten. Zorg dat je dit zoveel mogelijk vermijd. Geluid kun je vermijden door een koptelefoon op te zetten, eventueel met muziek. Draai je telefoon om en zet alleen het geluid aan van je beltoon. Bewegende beelden van buiten kunnen worden opgelost door de juiste raamdecoratie of door met je rug naar het raam te zitten!

 

Tip 7: Genoeg licht

Licht zorgt voor een betere concentratie en prestatie. Het is daarom enorm efficiënt om bij een raam te zitten, waar ligt naar binnen komt. Echter is het wel van belang dat er op maat raamdecoratie hangt, zodat je deze lichtinval zelf kan bedienen. Een houten jaloezie of plissegordijnen van Veneta.com zijn perfect voor de juiste lichtinval, zodat jij lekker geconcentreerd aan het werk kan!