Zijdepapier

Zijdepapier? Laten we beginnen met de vraag wat zijde eigenlijk is. Deze zijde komt oorspronkelijk voor in de natuur. Onder andere de zijderups is verantwoordelijk voor het materiaal. De rups scheidt een goedje af dat in de buitenlucht gaat stollen. Zo krijgt de rups goed materiaal om een cocon te maken. De mensen ontdekten dat die cocons, eenmaal verlaten door de larven, bijzonder goed gebruikt konden worden. Zij bleekten die cocons en sponnen er daarna gaten van. Zo kreeg je uiteindelijk een behoorlijk exclusief soort garen. Voor een kilo zijde had je namelijk een paar duizend rupsen nodig.

De feel en look van echte zijde

Natuurzijde is daarom niet goedkoop. Bekijk maar eens de prijzen van een zijden blouse of sjaal. Is zijdepapier dan ook duur? Nee, juist niet. Want er komen geen rupsen aan te pas bij dit papier, dat ook wel (zijde)vloeipapier genoemd wordt. De bron is hier niet het zijdegaren maar de pulp van speciaal geselecteerde papiervezels. Als de vochtige pulp is gedroogd, wordt die tot flinterdun papier geperst. Het woord ‘zijdepapier’ is in zwang gekomen omdat het heel zacht aanvoelt, vergeleken met andere papiersoorten. Ook de glans van het papier doet wel wat aan die van echte zijde denken. Dit papier oogt dus wel duur, maar is het niet. Een enkel vel zijdevloeipapier heb je al voor een paar eurocent.

Zijdepapier kiest kleur

De geringe kosten en de fraaie looks van zijdevloeipapier zorgen ervoor dat de verpakkingsindustrie goed draait op vloeipapier. Want zelfs door iets met geringe kosten in te pakken, geef je er toch een air van luxe en een bepaalde chic aan. Nog een woord voor zijdevloeipapier is tissue papier. Het is uitgegroeid tot supergeschikt materiaal om geschenkpakketjes in te pakken. Dat hoeft niet alleen maar met witte of grijstonen. Je kunt het papier ook kopen in roze tinten, in warme kleuren of in knallende metallic tinten zoals brons of goud.

Papiervellen en formaten

Niet alleen oogt het zijdevloeipapier aantrekkelijk als verpakking, het dient daarnaast ook als een eerste bescherming. Bijvoorbeeld tegen krassen. En het is weldadig opvulsel voor een doos of een tas. Zo beschermt het ook enigszins tegen stoten. Je kunt het per rol kopen maar de meeste ondernemers kiezen voor standaardvellen. De volgende zijn gebruikelijk:

  • Vol vel, 50 bij 70 cm
  • Half vel, 50 bij 35 cm
  • Kwart vel, 25 bij 35 cm

De keuze voor een bepaalde grootte is een beetje afhankelijk van wat je vaak in moet pakken. Zo zullen kleine zaken zoals parfums of shampoos goed ingepakt kunnen in kwart vellen. Wanneer je opgevouwen kleding inpakt, ben je beter uit met volle vellen. En in de drankindustrie is een kwart vel weer heel gewoon als er een fles in moet worden gerold.

Zijdepapier meenemen in je marketing

Ga je redelijk groot inkopen? Zeg, zo’n duizend vel of meer? Laat je dan even adviseren door bijvoorbeeld Decoma hoe je het zijdepapier in kunt zetten als marketingtool. Want bij redelijke volumeafname kun je tegen een kleine meerprijs het papier ook laten bedrukken. Met bijvoorbeeld je slogan en logo.