planning

Ben jij een echt drama in een goede planning maken en loop je geregeld tegen problemen aan tijdens je studie of werk door je gebrek aan kennis hierin? Dan is het goed om toch eens te kijken naar mogelijkheden en tips voor het maken van een stappenplan van een goede planning. Je zult zien dat dit je veel gemak op zal leveren tijdens je studie, maar ook zeker tijdens projecten of werkzaamheden voor een baas of voor jezelf. Onderstaande stappen van planning specialist Timewax kunnen je zeker een eind op weg helpen met het maken van een goede planning.

Stap 1: lijst maken

Als belangrijke eerste stap dien je een lijst te maken met daarop alle werkzaamheden die gedaan dienen te worden. Zitten er grote werkzaamheden tussen die je niet goed kunt overzien? Splits die werkzaamheden dan op in kleinere delen, zodat je het overzicht kunt behouden. Maak de lijst zo compleet mogelijk, zodat je goed aan stap 2 kunt beginnen.

Stap 2: tijdsplanning

Met de complete lijst van stap 1 ga je aan de slag met het maken van een tijdsplanning. Per taak bedenk je ruim hoeveel tijd er nodig is om de taak af te ronden. Je doorloopt op deze manier heel de lijst uit stap 1. Zo kun je bedenken hoeveel tijd je nodig hebt om het complete (studie)project af te ronden en of je dat dus op deze manier gaat halen via de tijdsplanning die je zojuist hebt opgesteld.

Stap 3: deadlines

Deel je dagen in en maak per dag een planning hoeveel uur je nodig hebt om de taken te kunnen verrichten binnen de gestelde deadlines. Door per dag precies te noteren hoeveel tijd je gaat besteden aan een bepaalde taak, kun je je hiervoor van tevoren op focussen en op instellen. 

Stap 4: stel prioriteiten

Bekijk met behulp van de planning en deadlines van stap 2 en 3 of je alles op tijd af gaat hebben. Je kunt nu eenvoudig zien hoeveel uur je teveel of tekort gaat komen in je planning en hierop tijdig bijsturen. Zijn er taken die minder van belang zijn? Laat deze dan vervallen of vervul ze later. Stel prioriteiten op volgorde van welke taken het meest belangrijk zijn om af te ronden voor de voortgang van je project. 

Stap 5: begeleiding

Kom je er echt niet uit? Zoek dan een training op het gebied van plannen of vraag hulp aan een planningsspecialist die jou kan ondersteunen om beter te worden in het maken van een planning. Je zult merken dat je hier je hele leven profijt van zult hebben.