bureaustoel

Uiteraard is het van groot belang om zowel thuis als op kantoor te zorgen voor de juiste zithouding. Er zijn enorm veel werknemers die een verkeerde houding ontwikkelen door niet ergonomisch te werken en daardoor ook last krijgen van (langdurige) fysieke ongemakken. Uiteraard wil je dit zoveel mogelijk voorkomen en grotendeels kun je hier zelf wat aan doen door ergonomisch gevormde spullen aan te schaffen om je werk te kunnen doen, zoals een ergonomisch verstelbaar bureau, bureaustoel, toetsenbord, muis en ga zo maar door. Dit zal voor veel mensen al grotendeels zorgen dat er geen lichamelijke klachten ontstaan. Hieronder meer informatie over het op de juiste hoogte instellen van de bureau en bureaustoel, wat de belangrijkste onderdelen zijn om ergonomisch te kunnen werken. Er zijn enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat je de werkdag productief doorkomt zonder pijn aan je lichaam. 

Bureau en bureaustoel afstemmen

Heb je een bureau en een bureaustoel aangeschaft die ergonomisch gevormd zijn? Dan heb je al een grote stap in de juiste richting gezet. Zet vervolgens de puntjes op de i door de hoogte van je bureau aan te passen aan de hoogte van de armleuningen van je stoel. Uiteraard heb je de armleuningen van je stoel van tevoren aan gepast op de juiste hoogte voor je elleboog. Zodat je gehele arm in een nette gebogen knik kan rusten op de leuningen. Zet het toetsenbord vervolgens op een afstand waarbij je armen goed op je bureau of de armleggers kunnen steunen. Laat je polsen ook niet te ver gebogen zijn en je armen mee bewegen in de richting van de muis om je lichaam zoveel mogelijk te ontlasten. 

Juiste houding

De hoek en hoogte van je bureaustoel moeten ongeveer zo ingesteld worden dat je knieën in een hoek van 90 a 110 graden zijn tijdens het werk. Zorg er vervolgens ook voor dat je lichaam rechtop tegen de achterkant van de bureaustoel aan zit en dat de bureaustoel goed rechtop is afgesteld. Zoals hierboven beschreven dienen je armleuningen ook goed ingesteld te zijn, zodat je armen daar tijdens het werken goed op kunnen rusten. Laat je schouders losjes hangen en zorg ervoor dat je niet ongemerkt gespannen zit te werken, waardoor je spieren harder moeten werken en je eerder last zult krijgen van nek, rug of schouderklachten. 

Werkplek compleet maken

Heb je een goede bureaustoel en een verstelbaar bureau wat je ook kunt veranderen in een zit-sta bureau aangeschaft? Dan ben je al bijna klaar om goed en ergonomisch te kunnen gaan werken. Ook een verstelbaar hoekbureau kopen bijvoorbeeld via Designkantoormeubilair.nl is een aanrader om ruimte te winnen. Om je werkplek echter compleet te maken, is het een aanrader om gebruik te maken van een voetenbankje zodat je voeten in de perfecte hoek kunnen rusten en een polssteun zodat je polsen tijdens het bewegen van de muis kunnen rusten op de steun. Dit zorgt ervoor dat je geen ongemakken aan de polsen zult ontwikkelen, waar mensen vaak voor langere tijd last van hebben als de klachten zich openbaren.