Mocht je bedrijf binnenkort gaan verhuizen dan zijn er waarschijnlijk veel kantoorruimtes die ontruimt moeten worden. Het ontruimen van kantoorruimtes klinkt erg makkelijk, maar het zal je verbazen hoe lang je hiermee bezig kunt zijn en dat het ook nog eens vrij zwaar werk is. Het is daarom verstandig om enkele zaken te regelen die ervoor zorgen dat het ontruimen vlotter verloopt. 

 

Het vernietigen van papier 

Er is een grote kans aanwezig dat er in de kantoorruimtes nog ontzettend veel papier te vinden is. Dit kun je natuurlijk meenemen, maar mocht dit niet meer nodig zijn, dan is het van groot belang dat dit wordt vernietigd. Er kunnen namelijk gevoelige documenten tussen zitten en die mogen niet op straat komen te liggen. Het is daarom verstandig om een archiefcontainer te huren van Renewi. Dit zijn speciale containers die bedoeld zijn voor oud papier. Renewi weet ook dat er gevoelige informatie in kan zitten en zorgt er dan ook voor dat dit vernietigd wordt. 

 

Het verhuizen van de meubels 

Als je je bedrijf gaat verhuizen naar een nieuw bedrijfspand dan wil je de huidige meubels het liefst mee verhuizen. Het is daarom erg belangrijk dat je de verhuizing van de huidige meubels niet vergeet. Dit kan erg veel en zwaar werk zijn en daarom kiezen veel bedrijven ervoor om dit uit te besteden aan een verhuisbedrijf. Ook kun je voor het ontruimen van de kantoorruimtes een ontruimingsbedrijf inschakelen, maar deze zijn in veel gevallen zeer prijzig. 

 

Het contract met de afvalverwerker hoef je niet op te zeggen!

Vrijwel elk bedrijf in Nederland heeft een contract afgesloten met een afvalverwerker. Hierdoor is het mogelijk om efficiënt afval te verzamelen zodat dit gerecycled of vernietigd kan worden. Mocht je een contract hebben afgesloten met een afvalverwerker, dan hoef je in veel gevallen niet een nieuw contract aan te gaan. De afvalbakken kun je meenemen naar het nieuwe bedrijfspand, maar indien gewenst kan de afvalverwerker dit voor je regelen. Houd er wel rekening mee dat de afvalverwerker dan mogelijk kosten in rekening kan brengen.