Vroeger als kind heb je vast wel eens met een walkietalkie gespeeld. Vandaag de dag worden walkietalkies, ook wel portofoons genoemd, nog steeds veel gebruikt en niet alleen door kinderen, ook door volwassenen. In veel sectoren zijn portofoons voor een goede communicatie onmisbaar. Zonder portofoons is het in deze sectoren nagenoeg onmogelijk om goed onderling te kunnen communiceren en veilig werken.

Retail sector

Voor grote retailers zijn goedwerkende portofoons onmisbaar. Zo maken grote supermarkten en warenhuizen veel gebruik van portofoons om onderling te kunnen communiceren. Dit is vaak te herkennen door het “oortje” in het oor van de medewerker. Wanneer hij of zij aan een kassa staat en een bepaalde barcode van een product nodig is, hoeft hij/zij deze niet zelf op te zoeken, maar kan hij/zij een collega vragen dit te doen. Ook draagt het bij aan het veiligheidsgevoel van medewerkers. Wanneer een medewerker zich onveilig voelt, kan die met een portofoon eenvoudig een collega om hulp vragen. Een portofoon voor retailers hoeft niet aan veel eisen te voldoen, het belangrijkste is dat het bereik in de winkel voldoende is. Een goede Kenwood of Motorola portofoon zonder licentie voldoet aan de wensen van de gebruikers. Hiervoor hoeft er geen licentie afgesloten te worden.

Industriële sector

In de industriële sector is communicatie van levensbelang is. Om een veilige werkomgeving voor medewerkers te creëren wordt er veel gebruik gemaakt van portofoons. In de industriële sector wordt er veel gewerkt met gevaarlijke stoffen. Goede en heldere onderlinge communicatie is daarom belangrijk om ongelukken te voorkomen. Omdat in de industriële omgeving communicatie van levensbelang kan zijn, worden hier voornamelijk professionele portofoons van Motorola of Kenwood gebruikt. De Motorola of Kenwood portofoons zijn verkrijgbaar met verschillende bestelopties als GPS-tracking en man down beveiliging. Met repeaters is het bereik van deze portofoons eenvoudig te vergroten.

Gezondheid sector

Ook in de gezondheid sector wordt er veel gebruik gemaakt van portofoons om onderling te communiceren. Zonder goedwerkende communicatiemiddelen kunnen mensenlevens letterlijk in gevaar komen. Portofoons van goede kwaliteit zijn daarom letterlijk van levensbelang. De meeste portofoons in de gezondheidszorg kunnen op grote afstand met elkaar communiceren.

Evenementensector

Afgelopen zomer was het weer een zomer vol met festivals en evenementen. Een organisatie van een evenement bestaat vaak uit vele mensen. Goede communicatie is erg belangrijk voor het organiseren en goed laten verlopen van een evenement. Met behulp van portofoons kan de organisatie goed communiceren zonder dat ze hiervoor hun post hoeven te verlaten. Maar ook de beveilig van een evenement zijn vaak voorzien van portofoons om zo de veiligheid te kunnen garanderen. Omdat evenementen vaak maar één of enkele dagen per jaar duren, kiezen veel organisatoren ervoor om niet portofoons te kopen, maar juist te huren. Huren is een stuk voordeliger waardoor ze voor relatief weinig geld kwalitatief goede portofoons tot hun beschikking hebben. Kenwood en Motorola portofoons worden hiervoor veel gebruikt.