auto

Sinds de opkomst van elektrische auto’s zijn ze enorm populair bij leaserijders. Dit komt mede omdat er voor een elektrische auto lagere bijtelling geldt. De overheid heeft een lagere bijtelling voor elektrische auto’s ingesteld om zoveel mogelijk leaserijders te overtuigen om een elektrisch auto te gaan leasen. Maar ook hoeft er geen wegenbelasting voor een elektrische auto betaald worden, waardoor de leaseprijs een stuk scherper wordt. Langzaamaan stijgt de bijtelling van elektrische auto’s naar hetzelfde percentage als een benzine en dieselauto, 22%. Wat je in 2022 aan bijtelling betaalt voor een elektrische leaseauto leggen we in deze blog uit.

Bijtellingspercentage elektrische auto 2022

Voor een elektrische auto geldt een gereduceerd bijtellingspercentage. Mede hierdoor kiezen veel leaserijders voor een elektrische leaseauto. Het bijtellingspercentage van een elektrische auto is 16% over de eerste €35.000 van de fiscale waarde van de auto. Over hetgeen boven de €35.000 betaal je 22% bijtelling. Als je een elektrische leaseauto uit 2022 vergelijkt met een auto op fossiele brandstof met dezelfde fiscale waarde, bespaar je jaarlijks €2.100 aan bijtelling. Voor een Volkswagen ID3 met een fiscale waarde van €45.000 betaal je maandelijks €650 bruto bijtelling. Netto is dit €241 per maand.

Bijtellingspercentage elektrische auto 2023

Het bijtellingspercentage van auto’s zonder CO2-uitstoot stijgt de komende jaren naar 22% in 2026. Dit is gelijk aan het bijtellingspercentage van fossiele brandstofauto’s. In 2023 bedraagt het bijtellingspercentage van elektrische auto’s 16% over de eerste €30.000 en 22% voor hetgeen boven dit bedrag. Bruto is dit €25 extra ten opzichte van 2022. In vergelijking met een auto op fossiele brandstof bespaar je nog steeds €150 bruto per maand. Tot 2026 kan je nog profiteren van een voordeligere bijtelling. Vanaf 2026 is de bijtelling van elektrische auto’s gelijk aan die van benzine- en dieselauto’s. Al is de overheid er mee bezig om het leasen van benzine- en dieselauto’s vanaf 2025 te verbieden, waardoor het alleen nog maar mogelijk is om elektrische auto’s of auto’s op waterstof te leasen.

Tip: Lease een voorraadmodel

Een lage bijtelling is voor leaserijders vaak een belangrijk keuze voor een betreffende leaseauto. Wil je als leaserijder nog meer besparen op je maandelijkse bijtelling? Dit is zeker mogelijk! Het komt nog wel eens voor dat een leasemaatschappij nog elektrische auto’s beschikbaar hebben die een jaar eerder op naam zijn gezet. Soms komen ze noodgedwongen eerder terug vanuit een eerdere lease en soms zijn het voorraadmodellen. Wanneer je voor een elektrische auto van een ouder bouwjaar kiest, kan je hiermee een hoop bijtelling besparen. Een elektrische auto van 2021 heeft bijvoorbeeld een bijtellingspercentage van 12% over de eerste €40.000. Zo kan het toch voordelig zijn om een Polestar 2 te rijden. Afhankelijk van de uitvoering betaal je per maand rond de €200 netto bijtelling per maand. Dit is redelijk te vergelijken met Volkswagen Polo op benzine.