Als student of beginnende finance werknemer kan het zomaar zo zijn dat je wel eens iemand hebt horen praten over de baan assistent controller. Dat is ook niet zo gek, want dit is een hele goede baan waar je interessante dingen doet, goede mogelijkheden hebt tot groei en ook een aardig basissalaris hebt. Op deze pagina lees je alles wat je kunt verwachten van de functie, en vertellen we ook wat over de achtergrond die je nodig hebt om ervoor in aanmerking te komen!

Wat voor werkzaamheden verricht je?

Op een werkdag als assistent controller voer je natuurlijk allerlei verschillende werkzaamheden uit. Je bent – zoals je misschien al zou vermoeden – de assistent van de controller. De controller is een financieel expert die zich bezighoudt met de gehele financiële administratie, dus als assistent controller zal je ook aardig wat verantwoordelijkheden krijgen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Het boeken van inkomende facturen
  • Controleren van data die binnenkomt, met name financieel
  • Meewerken aan het opstellen van de financiële analyses en maandrapportages
  • Bijhouden van de kas- en bankafschriften van het bedrijf

Kortom, je bent heel veel bezig met alles wat met de financiën van het bedrijf te maken heeft. Daarnaast zal je ook bezig blijven met het beantwoorden van vragen van zowel klanten als collega’s over alles wat met facturen en inkoop te maken heeft.

Het is geen verrassing dat je aardig wat verantwoordelijkheid hebt als assistent controller. Een paar verkeerde punten of komma’s in een jaarverslag kunnen grote gevolgen hebben, dus de controles moeten goed zijn. Je doet dit uiteraard niet in je eentje, maar de controller moet er vanuit kunnen gaan dat het werk dat door jou is gemaakt óf gecontroleerd, op orde is.

Vooropleiding assistent controller

Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat voor competenties en ervaring je dient te hebben als assistent controller. Aangezien je een assistent bent, is het meestal niet nodig om (veel) ervaring te hebben. Zeker als je van het HBO komt zal je de kans krijgen om zonder ervaring aan de slag te gaan. Maar ook als MBO’er heb je genoeg mogelijkheden. Je dient dat een financiële opleiding te hebben afgerond, het liefst met wat uitstapjes naar de financiële administratie. Vanaf het HBO kan je op meerdere manieren instromen in een baan. denk bijvoorbeeld aan de opleidingen Accountancy, Bedrijfseconomie of Finance and Control.

Als je als assistent controller genoeg ervaring opdoet en goede prestaties levert binnen het bedrijf, kan je na een aantal jaren doorgroeien tot de controller. Je zou ook een iets ander pad kunnen kiezen, door na een aantal jaren auditer, business controller of financial analyst te worden. Er is genoeg te kiezen als je hebt gewerkt als assistent controller. Momenteel zijn er genoeg vacatures te vinden voor de baan, dus als je een financiële achtergrond hebt, zal je niet al te veel problemen hebben met het vinden van een baan.