Wanneer je een eigen bedrijf hebt, heb jij de verantwoordelijkheid over de financiële gezondheid hiervan. Om ervoor te zorgen dat er voldoende werkkapitaal blijft, is het belangrijk dat je op tijd de juiste stappen neemt. In dit artikelen worden er enkele tips gegeven waarmee jij financiële problemen voorkomt.

Veel niet betalende debiteuren

Als je te maken hebt met veel debiteuren dan is de kans groot dat je na verloop van tijd te maken krijgt met debiteuren die niet betalen. Na enige tijd lopen deze bedragen flink op en is het lastig om dit geld alsnog te krijgen. Een credit management is dan hetgeen waar je naar op zoek bent. Zo zorgen zij ervoor dat je de facturen netjes op tijd betaald krijgt.

Je kan een credit management bureau enigszins vergelijken met een incassobureau. Zo zorgen zij ervoor dat de klanten uiteindelijk betalen, maar schieten ze in veel gevallen het bedrag zelf al voor. Hierdoor ontvang je het geld eerder en is de kans op financiële problemen kleiner. Wel dien je voor deze service een commissie te betalen. Hoe hoog dit is, hangt uiteraard af van het bureau waarmee je samenwerkt. Een incassobureau inschakelen is overigens vrij eenvoudig. Je vraagt een offerte aan en bespreekt vervolgens de mogelijkheden.

Een beter management

Hoe groter het bedrijf wordt, hoe belangrijker het is dat de juiste managers worden aangesteld. Zo spelen zij een erg bepalende rol in de productiviteit. Mocht je merken dat de productiviteit de afgelopen tijd sterk achteruit is gegaan, dan is het handig om dit te bespreken met de manager die verantwoordelijk is over deze afdeling. Vraag naar waardoor de problemen ontstaan en hoe het opgelost te worden.  Mocht de manager hier geen antwoord op weten te geven, dan is het wellicht tijd om hem of haar te vervangen. Een manager dient namelijk erg betrokken te zijn.

Houd je werknemers tevreden en ze werken nog veel harder!

Je werknemers houden het bedrijf in principe draaiende. Het is mede daarom van groot belang dat je ze hiervoor de juiste waardering geeft. Dit hoeft niet in geld te zijn, sterker nog meer geld draagt hier meestal niet positief aan bij. De waardering die je hebt dien je te laten zien op een andere manier. Op het moment dat het personeel zich gewaardeerd voelt gaan ze harder werken. Dit is vervolgens terug te zien in de geleverde resultaten.

Een goede accountant verdient zichzelf terug

Als je een eigen bedrijf hebt is het van groot belang dat je zorgt voor de juiste accountant. Een goede accountant weet wat er speelt en kan je daardoor veel geld besparen. Een goede accountant weet zichzelf met enkele zetten meer dan terug te verdienen. Als bedrijf is het dus van groot belang dat je tijd investeert in het vinden van de juiste accountant. Ga niet zomaar met een accountant in zee maar kijk naar wat hij voor jou kan betekenen. Kijk daarnaast of zijn werkwijze aansluit bij die van jou. Op de lange termijn kan het erg veel frustraties opleveren als dit niet zo is.

 

Afbeelding: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/marketing-zakenman-man-iemand-288477/