Als je wel eens met een programmeur hebt gepraat en nietsvermoedend naar zijn werk vroeg, dan vlogen de woorden als ‘front end’, ‘java’ enb ‘python’ je waarschijnlijk om de oren. Je knikt maar heel lief ‘ja’, maar eigenlijk heb je geen idee waar diegene het allemaal over heeft. Blijkbaar is je gesprekspartner een front end developer, maar wat dat inhoudt, je hebt geen idee. Je bent er op zich wel benieuwd naar, maar je bent bang om nog een vraag te stellen waarna je een half uur durende spraakwaterval over je heen krijgt. Als je thuis bent, zoek je maar eens op wat een developer doet, maar heel duidelijk is het internet nu ook weer niet. Geen paniek, want in dit artikel leg ik het je allemaal uit. Lees maar verder, dan kom je er vanzelf achter wat een front end developer is.

 

Laten we beginnen bij het begin: een website. Het maakt niet uit welke website het is, elke website heeft wel een homepage waar je terecht komt als je die website op zoekt. Die home page is een onderdeel van front end. Het is de ‘voorkant’ van een website. Zijn alle knopjes duidelijk? En staan er mooie plaatjes op en zijn de kleuren handig gekozen? Dat is precies het werk van een front-end developer, die zorgt er voor dat de inrichting van een website zo klantvriendelijk en optimaal mogelijk is. Dit klinkt op zich nog best wel makkelijk, maar de uitdaging voor elke front end ontwikkelaar, is dat de technieken om die website in te richten en te ontwerpen, voortdurend in verandering zijn. Het is dus van groot belang dat je als front end developer op de hoogte bent van de ze ontwikkeling. Nu is nog de vraag, hoe doe je dat, zo’n website inrichten. Dat doen front end ontwikkelaars door gebruik te maken van diverse programmeertalen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan HTML en WordPress, dat zijn twee van de bekendste.