Briefjes op de keukentafel van je geliefde, kleine notities om dingen niet te vergeten, handgeschreven boodschappenlijstjes en mooie handgeschreven ansichtkaarten. Natuurlijk bestaan ze nog wel, maar ze komen steeds sporadischer voor. Sterker nog, sommige mensen zijn van mening dat de kinderen die nu geboren worden, hier vrijwel geen gebruik meer van zullen maken. De digitalisering gaat zo snel, dat kinderen al vanaf groep 3 op de basisschool leren typen op een toetsenbord en veelvuldig van een tablet gebruik zullen maken. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Wellicht denk je dat je met je tijd mee moet gaan en gebeurt dit ook zonder dat je het echt beseft. Toch blijft het belangrijk om handmatig schrijven niet alleen als cultureel erfgoed te beschrijven. Ook op kantoor blijft dit gewoon belangrijk.

Een vulpen kopen in deze tijd? Dat is helemaal geen gek idee. We leggen je graag uit waarom.

Prikkel de creatieve geest

Het is tegenwoordig best lastig om creatief te blijven. Je hersenen worden immers gewoon minder geprikkeld dan voorheen. We zitten vaak uren achter elkaar achter een beeldscherm. Woorden die getikt worden, hebben weinig betekenis. We voelen er niets bij. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de hersenen anders reageren wanneer er handmatig geschreven wordt of simpelweg wat op een toetsenbord wordt getokkeld.

Als je erover na gaat denken, dan besef je al snel hoe bijzonder handmatig schrijven eigenlijk is. Het is niet enkel een kwestie van je favoriete parker pen in de hand houden en maar wat schrijven. Je hersenen moeten hierbij zowel de hand als de pols aansturen, de juiste penbewegingen realiseren en tegelijkertijd een deel van de hersenen activeren om gedachtes en informatie te reproduceren op het papier. Dit vergt enorm veel van het brein, waardoor beide hersenhelften hard aan het werk zijn.

Doordat beide hersenhelften worden geactiveerd, ben je ook in staat om creatiever te denken. En hierdoor oplossingsgerichter te werken. Probeer het maar eens uit. Zit je tijdens een brainstormsessie helemaal vast in je gedachtes? Leg dan de laptop weg, stap even de situatie uit en pak simpelweg pen en papier. Begin vervolgens met schrijven en je zal zien dat de oplossing veel meer voor de hand ligt, dan je oorspronkelijk dacht. Dat is de kracht van schrijven.

Beter onthouden

Moet je aantekeningen maken tijdens een vergadering en merk je dat je even later alles weer vergeten bent? Dan is de kans groot dat je deze aantekeningen op de laptop hebt gemaakt. Hoewel typen vaak veel sneller is dan schrijven, doen je hersenen verder vrij weinig met de informatie. Daardoor vergeet je het dus ook weer sneller. Uit een onderzoek met twee groepen studenten is gebleken dat de groep die informatie typte, dit veel minder goed kon reproduceren dan de groep die het handmatig opschreef. Leg daarom voortaan je laptop weg en pak gewoon ouderwets pen en papier. Zo bespaar je jezelf later dubbel werk.

Veel persoonlijk

Persoonlijk contact met de klant is nog nooit zo belangrijk geweest. Toch lijkt het bij de meeste bedrijven steeds onpersoonlijker te worden. Alles gebeurt online. Door handmatig briefjes te versturen, zorg je ervoor dat je jezelf kunt onderscheiden van de rest. Dat valt op en zorgt voor een sterkere klantenbinding.S