Als je nieuw bent met e-commerce, of misschien iemand die niet veel van e-commerce hoeft te weten, dan heeft je waarschijnlijk de term ‘fulfilment’ niet gehoord. Alle bedrijven die een product verkopen, hebben fulfilment als onderdeel van hun proces, maar omdat het kan worden uitbesteed aan een derde partij in de e-commerce-ruimte, wordt de term vaak gebruikt. Maar wat is fulfilment en hoe kun je dit uitbesteden?

Wat is fulfilment?

Het fulfilment proces is wat er in een bedrijf gebeurt wanneer een bestelling voor een product wordt ontvangen. Het proces omvat logische opslag van producten, het ontvangen van de bestelling, het picken van de bestelde artikelen in het magazijn, het verpakken van die artikelen, het verzenden naar het juiste adres en het melden van de klant dat hun bestelling onderweg is.

Kortom: alle activiteiten die nodig zijn om de aankoop tot een goed einde te brengen zonder te mislukken vanwege de beperkingen van de dagelijkse gang van zaken. In online handel of e-commerce wordt dit e-fulfilment of e-commerce fulfilment genoemd.

Waar in het proces vindt fulfilment plaats?

Zodra een e-commercebedrijf zijn online winkel heeft opgezet, is de volgende stap het uitvoeren van alle online gemaakte bestellingen. Bestellingen moeten worden afgehandeld en vervolgens verzonden naar het thuisland van de koper. Als je fulfilment in eigen huis zou doen, heeft je een magazijn en een bezorgbedrijf nodig. In-house opzetten is een redelijke optie als je klein begint.

Maar voor iemand die misschien een groot dropshipping-bedrijf wil starten met heel veel verschillende producten, is het uitbesteden van de fulfilment waarschijnlijk de beste gok. Veel producten die je ziet geadverteerd op marktplaatsen zoals op Facebook, worden geleverd door externe bedrijven. Dit is de reden waarom monitoring van sociale media zo belangrijk is als je een strategie voor digitale merkbescherming ontwikkelt.

Hoe werkt het uitbesteden van fulfilment?

Er zijn twee manieren waarop bedrijven het fulfilmentproces kunnen afhandelen. In-house, door bedrijfspersoneel dat de bedrijfsinfrastructuur gebruikt, of door het fulfilmentproces uit te besteden aan een fulfilment dienstverlener.

Full-service fulfilment

Een full-service fulfilmentbedrijf zorgt voor het hele proces van begin tot eind. Neem uw bestelling op die online of in de winkel kan worden gedaan. Daarna halen ze het artikel of de artikelen op en zorgen ze ervoor dat ze bij het bezorgbedrijf komen. Hierna zullen ze de klant een e-mail sturen om hen te laten weten dat de bestelling onderweg is. Een full-service fulfilmentbedrijf helpt ook bij het voorraadbeheer.

Andere fulfilment opties

Als je geen volledige service nodig heeft, zijn er verschillende bedrijven die voor verschillende stappen zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een fulfilmentbedrijf gebruiken voor uw daadwerkelijke producten en een ander voor verpakkingen.