stotterproblemen

Mensen die stotteren, weten vaak niet goed wat ze moeten doen om hun probleem op te lossen. Gelukkig zijn er tips die kunnen helpen bij het oplossen van stotterproblemen. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je aan de slag kunt om ervoor te zorgen dat je stotteren geleidelijk aan minder wordt.

1. Oefening baart kunst!

Oefen regelmatig om de juiste spreekvaardigheid te ontwikkelen door bijvoorbeeld hardop uit boeken of artikelen te lezen. Je stotteren kan hierdoor afnemen. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te communicatieve oefeningen te doen, zodat je stapsgewijs jouw spreekvaardigheden naar een hoger niveau kan tillen. 

2. Oefening in een rustige omgeving 

Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving spreekt. Door oefeningen tegen stotteren te doen op plekken waar ruimte is voor sociale ontspanning, kan het gemakkelijk worden om stotterproblemen bij de kern aan te pakken. Situaties waar veel mensen aanwezig zijn of waar veel lawaai is, kan het stotteren moeilijker maken. 

3. Bereid je voor om te spreken 

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg er dus voor dat jee voorbereid bent op situaties waar je moet spreken. Bedenk van tevoren wat je gaat zeggen en stel jezelf gerust met ademhalingstechnieken of visualisatie om je stem weer kalm te krijgen; dat helpt om het stotteren te verminderen. 

4. Leer van jezelf te houden 

Wees vriendelijk voor jezelf en luister naar je gevoelens. Stotterproblemen kunnen een enorme impact op je dagelijks leven hebben; wees dus niet te hard voor jezelf als je stottert. Neem de tijd om je emoties te verwerken, accepteer dat elke situatie anders is, en zoek naar manieren om met spanning om te gaan zodat je stotteren minder wordt. 

5. Probeer niet te snel te praten

Neem de tijd om duidelijk te spreken en probeer de woorden te oefenen voordat je ze uitspreekt. Door in een rustig tempo te blijven, zal het stotteren afnemen en kun je meer articulatie behouden. 

6. Werk met professionele hulp

Tenslotte kan het raadzaam zijn om op zoek te gaan naar professionele hulp voor het oplossen van stotterproblemen. Er zijn verschillende therapeutische behandelingen beschikbaar om te leren omgaan met stotteren en vloeiender te leren spreken, zoals de Del Ferro Methode en ademhalingstechnieken.  

Door deze tips voor stotterproblemen toe te passen, is het heel goed mogelijk om veel van jouw stotterproblemen te verhelpen. Probeer de tips hierboven uit en pas ze toe in je dagelijks leven. Met wat geduld en toewijding kun je stotteren verminderen. Succes!