lms

Als je binnen een grote organisatie werkt, dan heb je vast al eens gehoord van een LMS. Tenminste, als je werkgever serieus met leren en ontwikkelen om gaat. In iedere grote organisatie zou leren & ontwikkelen centraal moeten staan en hierbij helpt een LMS natuurlijk heel erg.

Wat is een LMS?

LMS staat voor Learning Management Systeem. Dit is software die je gebruikt om kennis te centraliseren en aan te bieden. Je zet hier bijvoorbeeld al je cursussen in die je vervolgens kunt aanbieden aan je medewerkers / collega’s.

Voordeel 1: Inzicht in voortgang

Voor een manager is het enorm frustrerend als hij of zij geen inzicht heeft in de voortgang van alle cursussen die gevolgd worden. Helemaal als het om honderden medewerkers gaat, dan wil je in één oogopslag kunnen zien wat de status is van de cursussen en wie deze bijvoorbeeld al hebben afgerond. Zo kun je op tijd bijsturen en medewerkers aanspreken als hun voortgang bijvoorbeeld achterloopt ten opzichte van alle anderen.

Voordeel 2: Alles staat centraal op één plek

Verschillende excellijsten, bewijzen van afronding, certificaten, opleidingsbudget, je wilt het niet allemaal versplinterd hebben staan. Een LMS kan hierbij helpen. Het LMS van MyCademy bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je alles op één plek hebt staan. Opleidingsbudgetten, certificaten van afronding en voortgang is makkelijk op één plek terug te vinden. Ideaal!

Voordeel 3: Kwaliteit borgen

Een niet te onderschatten fenomeen is op dit moment de enorme berg kennis die op het internet wordt aangeboden. Maar hoe onderscheid je de ene cursus van de andere? Hoe weet je welke beter is? In veel LMS-systemen is hier vooraf onderzoek naar gedaan en wordt de beste cursus voor een specifiek vakgebied afgedekt. Zo weet je dus dat je medewerkers de cursussen gaan volgen die jij vooraf hebt geselecteerd.

Voordeel 4: Community

Een ander voordeel van een LMS kan zijn dat je dit gaat gebruiken als online community. Veel LMS-aanbieders bieden deze mogelijkheid. Medewerkers kunnen online vragen stellen of met mede-cursisten chatten. Dit heeft als voordeel dat je naast een gewone online cursus ook nog eens leert van elkaar. De community kun je zelfs in gaan zetten om content zelf te curereren. Denk bijvoorbeeld aan het geven van ratings/beoordelingen. Wanneer je dit echt op gang hebt, dan ben je als werkgever absoluut spekkoper.

Start vandaag nog met een LMS

Je hebt gelezen dat een LMS enorm veel voordelen biedt. Het is belangrijk om alle aanwezige kennis te centraliseren en op een goede manier aan te bieden aan je medewerkers. Een laatste tip hierbij is, kijk vooral wat er op de markt hier al beschikbaar voor is. Probeer het niet zelf te bouwen, want dit is enorm tijdrovend en bovendien erg kostbaar.