cursus

Wie werkzaam is in de industrie, de transportsector of bij bedrijven met grote magazijnen en een eigen werkplaats, of in die sectoren wil werken, doet er goed aan over voldoende diploma’s te beschikken. Twee soorten cursussen die echte meerwaarde hebben voor mensen met deze ambities, zijn het halen van diploma’s als een heftruck cursus en een hoogwerker cursus. Waarom zijn met name deze cursussen zo ideaal en voordelig? In dit artikel leggen we het aan je uit!

Een heftruck cursus volgen: inhoud qua theorie en praktijk

Wie ervoor kiest om, natuurlijk om je eigen carrièrekansen te vergroten, een heftruck cursus te volgen, kan rekenen op een kortdurende en intensieve cursus, die bestaat uit zowel een theoretisch als een praktisch deel. Het theoriegedeelte bestaat uit een brede kennis omtrent de arbowetgeving rond heftrucks en veilig werken. Verder heeft de cursist na afronding van de cursus kennis over hoe een heftruck goed geïnspecteerd dient te worden op veiligheid, hoe heftrucks onderhouden moeten worden en hoe deze voertuigen technisch in elkaar zitten. Het praktische deel van een heftruck cursus bestaat vooral uit het oefenen met heftruck rijden, manoeuvreren in kleine ruimtes en het gebruikmaken van de vorken om pallets in en uit te laden in stellingen en vrachtwagens

Een hoogwerker cursus doen: inhoud qua theorie en praktijk

Het werken met hoogwerkers is, net als bij heftrucks, niet zonder gevaar en dan ook iets waarvoor je het beste over een diploma kunt beschikken. Net als bij heftruck cursussen bestaan cursussen voor hoogwerkers uit een gecombineerd theoretisch en praktisch gedeelte. In het theoretische deel krijgt de deelnemer alles te weten over de soorten hoogwerkers die er zijn, hoe ze technisch in elkaar zitten en vooral ook hoe ze veilig gebruikt én gecontroleerd kunnen worden.

 

Het praktische onderdeel van hoogwerker cursussen is minstens even belangrijk. Bij de meeste aanbieders kan dit onderdeel in een dag of een dagdeel afgerond worden. Er wordt hierbij vooral geoefend met het slim, praktisch en veilig gebruik van hoogwerkers in diverse situaties.

De vele voordelen van heftruck- en hoogwerker cursussen

Ongetwijfeld het grootste voordeel van een cursus volgen voor heftruckchauffeur of hoogwerker-chauffeur is dat je hiermee richting (eventuele) werkgevers aangeeft dat je een goed chauffeur bent die veilig en efficiënt kan werken in magazijnen, in de wegenbouw, de industrie of in de groenvoorziening. Als je gaat solliciteren op een baan in een magazijn van een industrieel of transportbedrijf of als hoogwerker aan de slag wilt, kun je eigenlijk niet zonder een erkend certificaat. Een baas zal je een stuk sneller aannemen als je over meerdere certificaten beschikt!

Verder voorkomt een diploma, zoals een hoogwerker cursus, onnodige schade en wordt de kans op ongevallen op de werkvloer gereduceerd. Zowel voor jezelf als werknemer als voor de werkgever is dit natuurlijk een groot voordeel. Er wordt onnodige schade voorkomen, evenals onnodige ziekte- en vervangingskosten. En wie is daar niet blij mee?

 

Ten slotte geeft het beschikken over de juiste certificaten voor je beroep je meer vertrouwen als je op een heftruck rijdt of een hoogwerker gebruikt. Je voert je werk met meer vertrouwen uit en bent, door je kennis en ervaring, een stuk relaxter tijdens het werken.