Curacao

Wil jij een huis kopen op Curacao en weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In onderstaand artikel zullen wij de informatie die jij nodig hebt voor het kopen van een huis in Curacao op een rijtje zetten.

Hoe werkt het kopen van een huis op Curacao?

De woningmarkt op Curacao is continu in beweging. Hierdoor is er voor iedereen een huis naar wens. Nadat je een huis naar wens hebt gevonden begin je, net als in Nederland, met een openingsbod. Over het algemeen bied je nog even tegen elkaar op. Als er een overeenstemming over het bedrag is en de voorwaarden dan wordt er een koopcontract opgemaakt, dit is nog niet het definitieve koopcontract. Hierna wordt er een berekening gemaakt voor de waarborgsom die de koper aan de notaris moet betalen.

De meeste mensen vragen een hypotheek aan zodat ze een huis kunnen kopen. Voordat er een hypotheek wordt gegeven, wordt er eerst onderzoek gedaan naar de achtergrond van het huis, hierbij wordt gekeken naar de eigendomshistorie, de waardebepaling en naar de kopers. Op het moment dat dit allemaal rond is wordt je uitgenodigd om de definitieve koopakte te komen tekenen en wordt het huis overgedragen.

Het financiële gedeelte van het kopen van een woning

  • Welke kosten zijn voor de koper?

Naast de koopsom zijn er verschillende dingen die je moet bekostigen. 4% van de overdrachtsbelasting, de notariskosten, de kadaster kosten (ongeveer €800,-), de zegelkosten (afhankelijk van de hoofdsom) en de inschrijving voor de hypotheekakte.

  • Waarvoor is de waarborgsom?

Een waarborgsom is over het algemeen 10% van de koopsom. Dit bedrag wordt vast gehouden door de notaris. Mocht de koop niet door gaan dan ben je verplicht het bedrag aan de verkoper af te staan. Zo heeft de verkoper een compensatie voor de verkoop die niet door is gegaan. Mocht de koop wel door gaan dan krijg je het bedrag terug gestort van de notaris. Dit werkt op Curacao hetzelfde als in Nederland. 

  • Kun je als niet-ingezeten een hypotheek afsluiten?

Een niet-ingezeten is iemand die minder dan 4 maanden in Curacao woont, maar wel een bepaalde relatie heeft met Curacao, neem bijvoorbeeld werk. Iedereen kan een hypotheek afsluiten, over het algemeen wordt er niet meer dan 70-80 procent van het woonhuis gefinancierd. De hoeveelheid van de financiering hangt van je onderpand en je financiële situatie. Ook wordt de koopsom niet meegerekend in de financiering, deze moet je namelijk altijd zelf betalen. Als niet-ingezetenen kan het zijn dat de bank om een hogere eigen bijdrage vraagt. Zorg dus altijd dat je genoeg inleggeld hebt.