Stel je krijgt een strafblad. Wat betekent dat dan? En wat is een strafblad eigenlijk? Wij leggen je even duidelijk uit wat een strafblad is en wat de gevolgen daarvan zijn.

Het hebben van een strafblad is niet niks en kan flinke gevolgen hebben voor jouw toekomst. Misdrijven en verschillende overtredingen worden op uw strafblad geregistreerd. Voornamelijk bij overtredingen zijn er veel uitzonderingen, in de wet kun je een lijst vinden van overtredingen die altijd op je strafblad komen.

Wat is een strafblad?

Een strafblad is een document waarmee u staat geregistreerd wanneer u een wetsovertreding hebt begaan. Als je wordt veroordeeld voor een wetsovertreding, krijg je een strafblad. Aantekeningen op je strafblad zijn niet zo makkelijk weer te verwijderen. Na het plegen van een misdrijf, blijft de aantekening op het strafblad voor een periode van 30 jaar bestaan, de termijn gaat in als de strafzaak helemaal is afgehandeld. Bij sommige misdrijven kan deze termijn zelfs verlengd worden.

De gevolgen

Het bezit van een strafblad kan je toekomst behoorlijk belemmeren. Zo kun je bijvoorbeeld vaak geen visum of verblijfsvergunning krijgen wanneer je een strafblad hebt. Ook het aanvragen van een wapenvergunning is dan niet mogelijk. 

Er zijn een aantal beroepen die je niet mag doen wanneer je in het bezit bent van een strafblad. Een volledige lijst hiervan is te vinden in de wet, maar hierbij moet je denken aan beroepen zoals:

  • Politieagent
  • Docent
  • Notaris
  • Advocaat
  • Deurwaarder

Wat kun je doen?

Heb je een strafblad en wil je weten hoe alles nou precies in elkaar zit? Heb je vragen over de aard van je strafblad? Of heb je andere vragen rondom het strafrecht? Dan kun je het beste even naar een advocatenkantoor zoals RechtNet bellen. Deze mensen zijn gespecialiseerd in alles dat met rechten te maken heeft en kunnen je helpen met al je vragen.