Ben jij geïnteresseerd in een carrière in de logistiek? Dan heb je waarschijnlijk een basiskennis van het vakgebied, maar voordat je grote plannen voor je toekomst gaat maken, wil je waarschijnlijk wat  meer te weten komen over logistieke loopbanen. Dan ben je hier op de juiste plaats. In dit artikel geven we je een kort overzicht van wat logistieke professionals doen en wat je kunt verwachten van een carrière in dit belangrijke vakgebied.

  • De verantwoordelijkheid voor de toeleveringsketen

Mensen die werken in de logistiek zijn verantwoordelijk voor het beheer van de toeleveringsketen van een bedrijf of organisatie, en hun werk wordt ook wel supply chain management (SCM) genoemd. Typische taken zijn het ontwikkelen van relaties met leveranciers, zorgen voor tijdige levering van alle materialen, inzicht krijgen in de behoeften van de klant en manieren vinden om de kosten van de levering van goederen en materialen te beperken. 

  • Logistiek beslaat een enorm terrein 

Logistiek is misschien niet een werkveld waar veel mensen aan denken, maar de waarheid is dat het een industrie is die een grote rol speelt in onze wereldeconomie. Als een organisatie iets produceert of iets verkoopt dat door een andere organisatie is geproduceerd, dan zijn logistieke professionals onmisbaar om alle activiteiten soepel te laten verlopen. Dit betekent dat logistieke functies zoals je die kunt vinden op BroekmanLogistics.com voor enorm veel uitdaging zorgen om slimme logistieke oplossingen te implementeren. 

3. Een diverse banenmarkt 

In de logistiek is er elke dag veel werk te doen, maar waar doen ze dat eigenlijk? Aangezien de logistiek geen standaard werkomgeving is, zul je in de logistieke sector de mogelijkheid om overal te werken, van een fabrieksomgeving tot een kantoor, of een mobiele locatie zoals een leverings- of afhaalcentrum. Aangezien er talloze mogelijkheden zijn, is het belangrijk om jezelf goed af te vragen in welke omgeving je wilt komen werken. 

4. Inzicht in het volledige plaatje van de logistiek is essentieel

De meest succesvolle logistieke werknemers hebben een goed inzicht in het beheer van de toeleveringsketen als geheel. Veel van de logistieke uitdagingen en problemen zijn te wijten aan het feit dat de mensen die aan de afzonderlijke onderdelen werken, niet goed weten hoe die onderdelen in elkaar passen. Om dit aan te pakken, is het aan te raden om je regelmatig bezig te houden met cursussen en opleidingen om meer betrokken te raken bij supply chain en operations management, en om de afzonderlijke logistieke elementen beter te begrijpen.

 

Heb jij naast logistiek ook affiniteit met technische aspecten zoals in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek of monteur, kijk dan snel op YE.nl, hét carrière-adviesbureau die de meest uitdagende technische functies samenbrengt!